Nyhed

Danmark tiltræder aftale om samarbejde i konkurrence­sager i Norden

Danmark har tiltrådt en samarbejdsaftale mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, som skal sikre en effektiv håndhævelse af konkurrencereglerne i de enkelte lande. Læs med og bliv opdateret på, hvad aftalen indebærer.

Af advokatfuldmægtig Simon Christensen og stipendiat Sebastian Willigenburg Andersen

Samarbejdsaftalen erstatter den tidligere aftale om udveksling af fortrolige oplysninger og indebærer, at konkurrencemyndighederne – udover at kunne udveksle sådanne oplysninger – nu også kan udføre kontrolundersøgelser på vegne af hinanden. Dette har hidtil kun været muligt, hvis det andet nordiske land var medlem af EU, og sagen påvirkede samhandlen.

Aftalen giver de enkelte landes konkurrencemyndigheder beføjelse til at underrette en af de andre landes konkurrencemyndigheder om behandling af sager, som kan forventes at påvirke vigtige interesser hos den anden. Det kan eksempelvis være i tilfælde, hvor undersøgelsen omfatter en virksomhed, der ligger i det andet land.

Herudover kan konkurrencemyndighederne udveksle alle retlige og faktiske oplysninger, herunder fortrolige oplysninger, og benytte dem som bevismateriale i konkurrencesager. Desuden kan en konkurrencemyndighed, på enhver af de andre konkurrencemyndigheders vegne og i deres navn, indsamle information og lave kontrolundersøgelser, der skal bruges til at vurdere, om der er sket en begrænsning af konkurrencen.

Samarbejdsaftalen er indtil videre (pr. 20/12-2018) tiltrådt af Danmark, Sverige og Finland.

Læs samarbejdsaftalen.

Juridiske specialer

Kontakt

Jens Munk Plum
Partner (København)
Dir. +45 38 77 44 11
Mob. +45 21 21 00 22
Erik Bertelsen
Partner (Aarhus)
Dir. +45 38 77 43 11
Mob. +45 20 19 74 12
Morten Kofmann
Partner (København)
Dir. +45 38 77 43 35
Mob. +45 24 86 00 40